wakrotka azjatycka 500xWąkrota azjatycka znana także pod nazwą trawa tygrysia lub Gotu Kola to roślina naturalnie spotykana na terenie Azji, Ameryki, Afryki i Australii. Zawiera dużą ilość składników aktywnych wpływających pozytywnie na skórę całego ciała. Substancje pozyskuje się z całej rośliny, czyli zarówno z korzeni, łodyg, liści jak i kwiatów i nasion. W kosmetykach wykorzystuje się głównie saponiny, z których najbardziej znane i przebadane są azjatykozyd oraz madekasozyd. Oprócz nich Wąkrota azjatycka zawiera duże ilości garbników, flawonoidów, fitosteroli, związków kumarynowych, aminokwasów, żywic, witamin A, E, C, K, magnezu oraz olejków eterycznych. Bogactwo składu potwierdza, jak duży wachlarz możliwości posiada ta roślina.

Wspomniany madekasozyd ma bardzo dobre właściwości przeciwzapalne i łagodzące, szczególnie, gdy skóra narażona jest na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych jak np. zanieczyszczenia i detergenty. Pobudza on komórki skóry do produkcji włókien kolagenowych i elastynowych, dzięki czemu następuje szybka regeneracja i odbudowa. Wykazano, że świetnie sprawdzi się przy skórach atopowych, w produktach dla dzieci i kobiet w ciąży, szczególnie z suchą i reaktywną skórą, a także w kosmetykach mających na celu działanie ochronne. Dodatkowo działa przeciwzmarszczkowo i przy problemach z wypadaniem włosów.

Azjatykozyd to glikozyd, którego zwykle jest najwięcej w roślinie. Oprócz właściwości podobnych do madekasozydu może działać antybakteryjnie i przeciwobrzękowo. Wspiera procesy regeneracyjne w procesach zachodzących przy gojeniu blizn. Dzięki temu znajduje zastosowanie w produktach wspomagających gojenie ran, oparzeń czy drobnych ran. W kosmetykach najczęściej można spotkać go jako substancja aktywna w produktach przeciw rozstępom, przeciwtrądzikowych oraz przeciwstarzeniowych, a także do skór z trądzikiem różowatym i wysokowrażliwych. Ekstrakt z wąkroty azjatyckiej daje szerokie spektrum działania na skórę, na różnych jej poziomach jednocześnie, co pomaga uzyskać jeszcze lepsze rezultaty w pielęgnacji.

Kosmetolog Marta Majszyk-Świątek