Śluz ślimaka jest jednym z najbardziej cenionych surowców wykorzystywanych w kosmetyce. Biorąc pod uwagę fakt, że stanowi on remedium na większość problemów skórnych, jego popularność jest w pełni uzasadniona. Wykorzystywanie naturalnych składników w kosmetykach powinno się jednak odbywać przy wsparciu nauki. Dlatego też, aby śluz mógł znaleźć się w kremie, masce czy serum musi najpierw przejść odpowiednią drogę m.in. oczyszczania i stabilizacji. Dopiero po przejściu takiego procesu otrzymujemy pełnowartościowy filtrat śluzu ślimaka, który może stanowić składnik wyrobów kosmetycznych. 

Możemy wyróżnić dwa rodzaje śluzu, produkowanego przez ślimaka: limozynę i kryptozynę. W przemyśle kosmetycznym wykorzystywane są jednak tylko właściwości kryptozyny. Za unikalne działanie śluzu odpowiada jego wartościowy skład w którym znajdziemy m.in. : alantoinę, kolagen, elastynę, kwas glikolowy, antyoksydanty, proteiny, peptydy przeciwdrobnoustrojowe oraz witaminy A, D i E. Każdy z tych składników dobroczynnie wpływa na stan i wygląd naszej skóry. Alantoina przyspiesza odbudowę naskórka oraz działa kojąco i regenerująco. Kolagen i elastyna odpowiadają za gęstość, jędrność i elastyczność skóry oraz spłycają zmarszczki. Kwas glikolowy z kolei, intensywnie wiąże wodę w naskórku oraz wspomaga leczenie trądziku.

Śluz ślimaka odpowiada nie tylko za widoczną na pierwszy rzut oka poprawę wyglądu skóry, ale inicjuje również wewnętrzne procesy jej odbudowy. Udowodniono, że wpływa na proliferację fibroblastów (komórek odpowiedzialnych za produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego) i keratynocytów (komórek odpowiedzialnych za produkcję keratyny). Dzięki temu, komórki mogą przemieszczać się z obszaru tkanki nieuszkodzonej w kierunku uszkodzonej, co umożliwia szybszy i efektywniejszy proces gojenia ran.  

Ponadto śluz ślimaka działa nawilżająco, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Posiada również właściwości kojące i łagodzi podrażnienie skóry wywołane m.in. łuszczeniem, świądem czy przesuszeniem. Śluz ślimaka pomaga również w walce ze stanami zapalnymi skóry, dlatego bardzo często wykorzystywany jest w trakcie leczenia trądziku (zarówno pospolitego jak i różowatego). To jednak nie wszystko, bo kompozycja składników aktywnych zawartych w tym surowcu wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe. Śluz ślimaka zwiększa liczbę włókien kolagenowych typu I i III oraz włókien elastycznych i retikulinowych, które odpowiadają za jędrność i elastyczność naszej skóry, a tym samym jej młody wygląd. Korzyści płynących ze stosowania kosmetyków zawierających śluz ślimaka jest naprawdę bardzo wiele i co najważniejsze, składnik ten działa równocześnie na różnych poziomach skóry.