Śluz Ślimaka

Śluz ślimaka jest jednym z najbardziej cenionych surowców wykorzystywanych w kosmetyce. Biorąc pod uwagę fakt, że stanowi on remedium na większość problemów skórnych, jego popularność jest w pełni uzasadniona. Możemy wyróżnić dwa rodzaje śluzu, produkowanego przez ślimaka: limozynę i kryptozynę. W przemyśle kosmetycznym wykorzystywane są jednak tylko właściwości kryptozyny. 

Alantoina

Alantoina jest pochodną kwasu moczowego, pozyskiwanego z korzeni takich roślin jak kasztanowiec, soja czy pszenica. Może również powstać w wyniku procesu chemicznego. Jest to składnik od wielu lat wykorzystywany w lecznictwie oraz posiadający szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Witamina E

Witamina E często nazywana jest witaminą młodości. Wszystko to ze względu na jej przeciwstarzeniowe właściwości. Lista zalet Witaminy E jest jednak o wiele dłuższa. Dlatego też, składnik ten znajdziemy w wielu produktach do pielęgnacji twarzy.

Masło z nasion Kakaowca Właściwego

Masło z nasion kakaowca właściwego, nazywane także tłuszczem lub olejem kakaowym jest bogate w witaminy, antyutleniacze oraz kwasy tłuszczowe. Pozyskuje się je z ziaren kakaowca, które zawierają aż 50% tłuszczu. Składnik ten, ze względu na swoje unikalne właściwości z powodzeniem wykorzystywany jest w kosmetyce.

Oliwa z Oliwek

Wyjątkowe właściwości oliwy z oliwek są znane od wielu lat. Składnik ten z powodzeniem może wzbogacać nie tylko naszą kuchnię, ale i codzienną pielęgnację twarzy, ciała i włosów. Zalety jego stosowania są na tyle uniwersalne, że każdy z nas może z nich skorzystać.

Witamina PP (B3)

Witamina B3, znana również jako Witamina PP i niacyna to składnik, który korzystnie wpływa na wygląd i kondycję naszej skóry, niezależnie od jej rodzaju. Witamina B3 bardzo dobrze przenika do głębszych warstw skóry, dzięki czemu pomaga niwelować wypryski, zaczerwienienia i stany zapalne. Stymuluje również fibroblasty do produkcji kolagenu i syntezy kwasu hialuronowego, dzięki czemu skóra staje się bardziej gładka i elastyczna.

Ekstrakt z Korzenia Lukrecji Gładkiej

Ekstrakt z korzenia Lukrecji gładkiej jest wykorzystywany w lecznictwie i kosmetyce od wielu lat. Wszystko to ze względu na jego niezwykły skład i wynikające z niego właściwości. W korzeniu Lukrecji Gładkiej znajduje się bowiem ponad 400 substancji chemicznych, wśród których na szczególną uwagę zasługują flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne, kwas glicyretynowy oraz saponiny.

Olej z Pestek Winogron

Jednymi z najbardziej wartościowych składników, jakimi obdarzyła nas natura są oleje roślinne. Ich cenne właściwości mogą poprawić kondycję włosów, skóry czy paznoci. Warto wybierać przede wszystkim oleje nierafinowane i zimnotłoczone, ponieważ posiadają one najlepsze właściwości. Spośród wielu rodzajów olejów, na szczególną uwagę zasługuje olej z pestek winogron, który wzbogaca receptury kosmetyków naturalnych.

Olej z Nasion Makadamii

Olej z nasion makadamii jest jednym z najlepszych olejów roślinnych jaki możemy wykorzystać w pielęgnacji twarzy, ciała czy włosów. Zawiera on bogactwo naturalnych składników o cennych właściwościach. Dodatkowo posiada wyjątkową biozgodność z ludzką skórą, dlatego też stanowi popularny składnik kosmetyków naturalnych. Z jego pomocą nawilżysz, zregenerujesz i ujędrnisz swoją skórę.

Kwas Hialuronowy

Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, kwas hialuronowy jest jedną z najczęściej wykorzystywanych substancji w kosmetyce. Nazywany eliksirem młodości, stanowi przede wszystkim kluczowy środek w walce ze starzeniem się skóry. Kwas hialuronowy znajduje się w wielu elementach ludzkiego organizmu, ale największe jego ilości zawiera nasza skóra, co zapewnia jej sprężystość i elastyczność. 

Ekstrakt z Nagietka Lekarskiego

Wśród bogactwa kwiatów ozdobnych na szczególną uwagę zasługuje nagietek lekarski. Należy on do rodziny jednorocznych roślin astrowatych. Uprawiany jest zarówno w Polsce, jak i w innych częściach świata. Nagietek lekarski jest rośliną miododajną, bogatą w substancje czynne. Pozyskiwany z jego żółtopomarańczowych kwiatów nektar, jest wykorzystywany m.in. w ziołolecznictwie i kosmetyce.

Pantenol

Pantenol jest jednym z najbardziej popularnych składników aktywnych za sprawą swoich ponadprzeciętnych właściwości. Pantenol jest jedną z substancji stanowiących witaminę B5 w organizmie, dzięki czemu jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę. W kosmetykach odpowiada za utrzymanie odpowiedniego nawilżenia skóry, włosów i paznokci, poprzez wiązanie wody w naskórku i keratynie włosa.

Łopian Większy

Łopian większy, znany jako rzep to roślina dość pospolita, często traktowana jako chwast, ale o ciekawych właściwościach kosmetycznych. W procesie technologicznym wykorzystuje się zarówno korzenie, łodygi, liście jak i nasiona. W jego składzie można znaleźć takie składniki aktywne jak inulina, siarka, kwasy fenolowe, taniny, sole potasu, śluzy, flawonoidy, witaminy A, E, C, z grupy B, proteiny, związki poliacetylenowe i olejek eteryczny.

Wąkrota Azjatycka

Wąkrota azjatycka znana także pod nazwą trawa tygrysia lub Gotu Kola to roślina naturalnie spotykana na terenie Azji, Ameryki, Afryki i Australii. Zawiera dużą ilość składników aktywnych wpływających pozytywnie na skórę całego ciała. Substancje pozyskuje się z całej rośliny, czyli zarówno z korzeni, łodyg, liści jak i kwiatów i nasion.

Ekstrakt z liści Aloesu

Aloes jest jednym z najpopularniejszych składników wykorzystywanych w kosmetyce. Od wielu lat wzbogaca on produkty do twarzy, ciała i włosów, stanowiąc kluczowy składnik kosmetyków naturalnych. Aloes jest rośliną należącą do grupy sukulentów co oznacza, że może on przetrwać bez wody przez wiele tygodni, ponieważ posiada zdolność do magazynowania jej w swoich liściach. Miąższ, który się w nich znajduje jest najcenniejszą częścią aloesu.

produkt polski

100%
Produkt
Polski

Tylko naturalne składniki kosmetyków

Naturalne
Składniki
Kosmetyków

Skuteczność Potwierdzona Naukowo

Skuteczność
Potwierdzona
Naukowo

Porady, informacje, nowości, artykuły, filmyNasz blog

Świadoma pielęgnacja skóry w zgodzie z naturą. Jak wybrać prawdziwie naturalny kosmetyk?

Świadoma pielęgnacja skóry w zgodzie z naturą. Jak wybrać prawdziwie naturalny kosmetyk?

W dzisiejszych czasach kontakt z naturą to coś, czego większość z nas najczęściej szuka i czego najbardziej potrzebuje. Nic więc…
Jak śluz ślimaka wpływa na leczenie gronkowca złocistego?

Jak śluz ślimaka wpływa na leczenie gronkowca złocistego?

Bakteria gronkowca wydziela toksyczną substancję - enterotoksynę, która wykazuje odporność na wysoką temperaturę. Zakażenia wywołane gronkowcem złocistym objawiają się w…
Jak pielęgnować skórę latem? Poznaj wskazówki, które pozwolą Ci cieszyć się zdrową i promienną skórą

Jak pielęgnować skórę latem? Poznaj wskazówki, które pozwolą Ci cieszyć się zdrową i promienną skórą

Latem skóra narażona jest na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie UV, wysokie temperatury, wiatr czy słona/chlorowana woda. Te…

Realizacja: StudioAlfa.pl – Tworzenie sklepów internetowych