Pantenol jest jednym z bardziej popularnych składników aktywnych w kosmetykach, za sprawą swoich ponadprzeciętnych właściwości. Pantenol jest jedną z substancji stanowiących witaminą B5 w organizmie, dzięki czemu jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę. W kosmetykach odpowiada za utrzymanie odpowiedniego nawilżenia skóry, włosów i paznokci, poprzez wiązanie wody w naskórku i keratynie włosa.

Dzięki tak dobrej kompatybilności ze skórą bardzo dobrze łagodzi wszelkiego rodzaju podrażnienia występujące na skórze. Stosowany jest często w przypadku oparzeń słonecznych lub termicznych, przynosząc ulgę, ukojenie, a także szybką regenerację.

Pantenol jest surowcem, który można w kosmetykach stosować bez ograniczeń. Jego właściwości przeciwzapalne, łagodzące, silnie nawilżające pozwalają tworzyć produkty przeznaczone do cer wrażliwych, nadwrażliwych, bardzo reaktywnych, z różnego rodzaju dermatozami. Jest także składnikiem bezpiecznym dla dzieci i kobiet w ciąży. Bardzo często wykorzystuje się go w kosmetykach profesjonalnych spotykanych w gabinetach kosmetologicznych.

Agresywne zabiegi, które dość mocno naruszają barierę hydrolipidową skóry, dzięki pantenolowi mają możliwość szybciej się regenerować, a także dogłębnie nawilżyć i wygładzić. Jest częstym składnikiem masek i produktów łagodzących po zabiegach naruszających zewnętrzne warstwy naskórka takie jak peelingi chemiczne, mikrodermabrazja czy mezoterapie.

Pantenol zastosowany na skórę daje uczucie przyjemnego, delikatnego chłodu, łagodzi uczucie pieczenia, swędzenia, dyskomfortu na skórze, a dodatkowo po zregenerowaniu pozostawia ją gładką, sprężystą i lekko rozświetloną. W zestawieniu z innymi składnikami aktywnymi np. ekstraktami roślinnymi, witaminami, mikro i makroelementami daje skórze pełen wachlarz składników odżywczych i regenerujących wpływających pozytywnie na jej kondycję.

Poprzez silne właściwości nawilżające pozwala opóźniać procesy starzenia się skóry i powstawania widocznych zmarszczek, co przekłada się na zdrowy, promienny wygląd. Bardzo często stosuje się go w produktach do pielęgnacji okolic oczu.