Powrót do wszystkich wpisów

Oleje w pielęgnacji

Spis treści

Oleje stały się popularnym składnikiem kosmetyków ze względu na swoje cenne wartości odżywcze. Są bogate m.in. w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNTK) oraz rozpuszczalne w nich witaminy A, E, D i K. Wyróżnia je również znakomita przyswajalność, ponieważ składają się z wielu składników, przypominających swoją budową ludzką skórę. Najlepsze właściwości posiadają oleje nierafinowane i zimnotłoczone, które:

- nawilżają skórę, tworząc na jej powierzchni film, zabezpieczający ją przed utratą wody

- zapobiegają łuszczeniu się skóry

- łagodzą procesy zapalne

- posiadają właściwości kojące i tonizujące

- poprawiają jędrność i elastyczność skóry

- wyrównują koloryt i zmniejszają przebarwienia

- działają przeciwstarzeniowo, wygładzają i redukują zmarszczki

Do czego możemy wykorzystać oleje?

Już od czasów starożytnych oleje roślinne były wykorzystywane w kosmetyce. Oliwa z oliwek czy olej sezamowy to najstarsze naturalne składniki używane po dziś dzień do celów pielęgnacyjnych i nie tylko. Zastosowanie olejów roślinnych w kosmetyce jest bardzo szerokie. Przede wszystkim są podstawowym składnikiem kremów pielęgnacyjnych. Dodawane są również do masek, balsamów, szamponów, peelingów czy odżywek do włosów i paznokci. Ich drogocenne właściwości są również wykorzystywane do masaży i kąpieli w gabinetach kosmetycznych oraz salonach SPA. Oleje pochodzenia roślinnego są bezpieczne zarówno dla skóry wrażliwej, jak i atopowej, a nawet dla skóry niemowląt.

Jak dobrać olej do swojego typu cery?

Olej z pestek winogron - posiada wyjątkowe właściwości, gdyż wyróżnia go zawartość ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. To wspaniały antyoksydant posiadający dużą zawartość witaminy E, flawonoidów, lecytyny oraz resweratrola (przeciwutleniacza o silnych właściwościach ochronnych). Olej z pestek winogron nawilża, odżywia oraz wygładza skórę. Ponadto doskonale ją regeneruje, działa przeciwzapalnie oraz przeciwstarzeniowo. Nie zostawia na skórze tłustego filmu. Cechuje go dobra i szybka wchłanialność. Jest lekki, nie zatyka porów i skutecznie pomaga w walce z trądzikiem. Odżywia, ujędrnia i uelastycznia skórę - sprawdzając się w walce z pierwszymi oznakami starzenia. Jest idealny do codziennej pielęgnacji każdego typu cery.

Olej z nasion makadamii - bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę, witaminy A, B i E. Zawiera także kwas palmitynowy (składnik ludzkiej skóry), przez co świetnie się wchłania. Olej ten chroni skórę przed odwodnieniem, nawilża ją, regeneruje i odżywia. Pomaga w walce z przebarwieniami, egzemą i łuszczycą. Nadaje się idealnie do każdego typu cery, w szczególności do skóry wrażliwej, podrażnionej i z widocznymi oznakami starzenia.

Olej rycynowy - zawiera kwasy tłuszczowe. Wykazuje silne działanie nawilżające i regenerujące. Posiada właściwości zmiękczające i wygładzające. Tworzy na skórze ochronny filtr, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem warunków atmosferycznych. Polecany do skóry tłustej i trądzikowej.

Olej kokosowy - to źródło witamin B6, B2, E, C, kwasu foliowego i laurynowego oraz mikroelementów. Jest dobrze wchłaniany przez skórę. Posiada właściwości nawilżające oraz zmiękczające skórę. Działa antybakteryjnie. Jest pomocny w leczeniu trądziku i stanów zapalnych. Zwiększa jędrność i elastyczność skóry.

Oliwa z oliwek - najstarszy składnik pielęgnacyjny. Bogaty w witaminy A, E i F. Źródło substancji odżywczych i łagodzących. Jest świetnym antyoksydantem, opóźniającym proces powstawania zmarszczek. Chroni skórę przed utratą wilgoci, tworząc na niej specjalny filtr. Świetnie nawilża i koi stany zapalne. Oliwa z oliwek jest polecana w szczególności osobom posiadającym suchą i skłonną do podrażnień skórę.

Jak włączyć oleje do codziennej pielęgnacji twarzy?

Podstawą codziennej pielęgnacji jest krem o właściwościach nawilżających, który odżywi skórę, poprawi jej elastyczność i jędrność, a także złagodzi podrażnienia oraz zadziała przeciwstarzeniowo. Oleje należą do grupy emolientów, których główną funkcją jest ochrona skóry. Jednak w wielu przypadkach stosowanie ich bezpośrednio na skórę może spowodować pogorszenie stanów zapalnych. Jak zatem włączyć oleje do swojej pielęgnacji?

Po pierwsze, można dodac kilka kropel wybranego oleju do innych kosmetyków np. do kremu. Jednak najprostszym i najlepszym sposobem jest stosowanie produktów do pielęgnacji skóry twarzy, zawierających w swoim składzie różnego rodzaju oleje, tak jak kremy Nature Cosmetics.

Krem Nature Skin do cery suchej i podrażnionej zawiera olej z nasion makadamii oraz oliwę z oliwek. Jego regularne stosowanie poprawia stan podrażnionej i przesuszonej skóry - nadając jej zdrowy i zadbany wygląd. Z kolei Krem Nature Skin przeznaczony do cery tłustej i mieszanej jest wzbogacony olejem z pestek winogron oraz oliwą z oliwek. Jego regularne stosowanie zapewnia miękkość i intensywne nawilżenie skóry. Ponadto, łagodzi on podrażnienia i zmniejsza stany zapalne oraz działa przeciwstarzeniowo.

Do codziennej pielęgnacji twarzy warto wybierać kremy wzbogacone olejami roślinnymi. Nieustannie zachęcamy do korzystania z tego, czym obdarzyła nas przyroda. Naturalne składniki posiadają drogocenne właściwości, które pomogą nam w odpowiedni sposób zadbać o skórę.  

Oleje stały się popularnym składnikiem kosmetyków ze względu na swoje cenne wartości odżywcze. Są bogate m.in. w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNTK) oraz rozpuszczalne w nich witaminy A, E, D i K. Wyróżnia je również znakomita przyswajalność, ponieważ składają się z wielu składników, przypominających swoją budową ludzką skórę. Najlepsze właściwości posiadają oleje nierafinowane i zimnotłoczone, które:

- nawilżają skórę, tworząc na jej powierzchni film, zabezpieczający ją przed utratą wody

- zapobiegają łuszczeniu się skóry

- łagodzą procesy zapalne

- posiadają właściwości kojące i tonizujące

- poprawiają jędrność i elastyczność skóry

- wyrównują koloryt i zmniejszają przebarwienia

- działają przeciwstarzeniowo, wygładzają i redukują zmarszczki

Do czego możemy wykorzystać oleje?

Już od czasów starożytnych oleje roślinne były wykorzystywane w kosmetyce. Oliwa z oliwek czy olej sezamowy to najstarsze naturalne składniki używane po dziś dzień do celów pielęgnacyjnych i nie tylko. Zastosowanie olejów roślinnych w kosmetyce jest bardzo szerokie. Przede wszystkim są podstawowym składnikiem kremów pielęgnacyjnych. Dodawane są również do masek, balsamów, szamponów, peelingów czy odżywek do włosów i paznokci. Ich drogocenne właściwości są również wykorzystywane do masaży i kąpieli w gabinetach kosmetycznych oraz salonach SPA. Oleje pochodzenia roślinnego są bezpieczne zarówno dla skóry wrażliwej, jak i atopowej, a nawet dla skóry niemowląt.

Jak dobrać olej do swojego typu cery?

Olej z pestek winogron - posiada wyjątkowe właściwości, gdyż wyróżnia go zawartość ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. To wspaniały antyoksydant posiadający dużą zawartość witaminy E, flawonoidów, lecytyny oraz resweratrola (przeciwutleniacza o silnych właściwościach ochronnych). Olej z pestek winogron nawilża, odżywia oraz wygładza skórę. Ponadto doskonale ją regeneruje, działa przeciwzapalnie oraz przeciwstarzeniowo. Nie zostawia na skórze tłustego filmu. Cechuje go dobra i szybka wchłanialność. Jest lekki, nie zatyka porów i skutecznie pomaga w walce z trądzikiem. Odżywia, ujędrnia i uelastycznia skórę - sprawdzając się w walce z pierwszymi oznakami starzenia. Jest idealny do codziennej pielęgnacji każdego typu cery.

Olej z nasion makadamii - bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę, witaminy A, B i E. Zawiera także kwas palmitynowy (składnik ludzkiej skóry), przez co świetnie się wchłania. Olej ten chroni skórę przed odwodnieniem, nawilża ją, regeneruje i odżywia. Pomaga w walce z przebarwieniami, egzemą i łuszczycą. Nadaje się idealnie do każdego typu cery, w szczególności do skóry wrażliwej, podrażnionej i z widocznymi oznakami starzenia.

Olej rycynowy - zawiera kwasy tłuszczowe. Wykazuje silne działanie nawilżające i regenerujące. Posiada właściwości zmiękczające i wygładzające. Tworzy na skórze ochronny filtr, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem warunków atmosferycznych. Polecany do skóry tłustej i trądzikowej.

Olej kokosowy - to źródło witamin B6, B2, E, C, kwasu foliowego i laurynowego oraz mikroelementów. Jest dobrze wchłaniany przez skórę. Posiada właściwości nawilżające oraz zmiękczające skórę. Działa antybakteryjnie. Jest pomocny w leczeniu trądziku i stanów zapalnych. Zwiększa jędrność i elastyczność skóry.

Oliwa z oliwek - najstarszy składnik pielęgnacyjny. Bogaty w witaminy A, E i F. Źródło substancji odżywczych i łagodzących. Jest świetnym antyoksydantem, opóźniającym proces powstawania zmarszczek. Chroni skórę przed utratą wilgoci, tworząc na niej specjalny filtr. Świetnie nawilża i koi stany zapalne. Oliwa z oliwek jest polecana w szczególności osobom posiadającym suchą i skłonną do podrażnień skórę.

Jak włączyć oleje do codziennej pielęgnacji twarzy?

Podstawą codziennej pielęgnacji jest krem o właściwościach nawilżających, który odżywi skórę, poprawi jej elastyczność i jędrność, a także złagodzi podrażnienia oraz zadziała przeciwstarzeniowo. Oleje należą do grupy emolientów, których główną funkcją jest ochrona skóry. Jednak w wielu przypadkach stosowanie ich bezpośrednio na skórę może spowodować pogorszenie stanów zapalnych. Jak zatem włączyć oleje do swojej pielęgnacji?

Po pierwsze, można dodac kilka kropel wybranego oleju do innych kosmetyków np. do kremu. Jednak najprostszym i najlepszym sposobem jest stosowanie produktów do pielęgnacji skóry twarzy, zawierających w swoim składzie różnego rodzaju oleje, tak jak kremy Nature Cosmetics.

Krem Nature Skin do cery suchej i podrażnionej zawiera olej z nasion makadamii oraz oliwę z oliwek. Jego regularne stosowanie poprawia stan podrażnionej i przesuszonej skóry - nadając jej zdrowy i zadbany wygląd. Z kolei Krem Nature Skin przeznaczony do cery tłustej i mieszanej jest wzbogacony olejem z pestek winogron oraz oliwą z oliwek. Jego regularne stosowanie zapewnia miękkość i intensywne nawilżenie skóry. Ponadto, łagodzi on podrażnienia i zmniejsza stany zapalne oraz działa przeciwstarzeniowo.

Do codziennej pielęgnacji twarzy warto wybierać kremy wzbogacone olejami roślinnymi. Nieustannie zachęcamy do korzystania z tego, czym obdarzyła nas przyroda. Naturalne składniki posiadają drogocenne właściwości, które pomogą nam w odpowiedni sposób zadbać o skórę.  

Powrót do listylub Więcej wpisów z kategorii: Świadoma pielęgnacja
Woda: wpływ na zdrowie i wygląd
POPRZEDNI WPIS

Woda: wpływ na zdrowie i wygląd

Woda jest podstawą życia. Dorosły człowiek składa się w ok. 60 % z wody. Z wiekiem jednak jej ilość stopniowo maleje. Około 20% wody obecnej w organizmie człowieka znajduje się w skórze. Najwięcej, bo aż 50-70% znajdziemy w skórze właściwej. W warstwie rogowej jest to 12-15%. Woda oczyszcza organizm z toksyn. Pomaga także w walce z cellulitem. Jej odpowiednia ilość korzystnie wpływa na stan naszej cery, włosów oraz paznokci. Odpowiednie nawodnienie skóry usprawnia przepływ krwi w naczyniach kapilarnych, a to poprawia jej ukrwienie. Woda reguluje pracę wszystkich procesów metabolicznych, zachodzących w skórze oraz w całym organizmie. Pełni zatem kluczową rolę w kwestii zachowania zdrowego oraz atrakcyjnego wyglądu. Co dzieje się, gdy wody w skórze jest za mało? - skóra traci jędrność i elastyczność - staje się szorstka i sucha - wzrasta skłonność do nadwrażliwości, powstawania pajączków i przebarwień - cera przybiera szarawy odcień - pojawiają się na niej zmiany skórne - następuje wzrost ryzyka alergii, infekcji bakteryjnych i wirusowych Jak można temu zaradzić? - należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość wody. Minimalne, dzienne zapotrzebowanie na płyny to pomnożenie 30 ml przez naszą wagę - warto stosować kosmetyki z substancjami aktywnymi,  które wiążą wodę w skórze i naskórku np. kosmetyki z zawartością śluzu ślimaka i kwasu hialuronowego Rola wody w pielęgnacji skóry Skóra zbudowana jest z trzech warstw: naskórka, skóry właściwej i tkanki podskórnej. Pokryta jest ona płaszczem hydrolipidowym, który utrzymuje odpowiednie nawilżenie skóry i transportuje składniki odżywcze do jej komórek. Brak wilgoci w skórze może doprowadzić do utraty tych składników, a więc do jej przesuszenia i utraty jędrności, a w konsekwencji do szybszego powstawania zmarszczek. Suchość skóry to problem wielu osób, który nasila się wraz z wiekiem. Dzięki codziennemu stosowaniu odpowiednich kosmetyków pielęgnacyjnych, bogatych w składniki aktywne, z filtratem śluzu ślimaka oraz kwasem hialuronowym na czele, dostarczymy skórze odpowiednią dawkę odżywienia i nawilżenia. Śluz ślimaka zawiera składniki, które wiążą wodę w naskórku. Podobne działanie wykazuje również kwas hialuronowy. Stosując kosmetyki zawierające te składniki, wrażliwa i przesuszona skóra stanie się bardziej jędrna, miękka i gładka. Doskonale sprawdzą się w tym przypadku produkty z linii Nature Skin. Ich regularne stosowanie poprawi wygląd oraz kondycję podrażnionej i przesuszonej skóry. Wpływ wody na skórę jest nieoceniony. Poprawia ona jej wygląd oraz sprawia, że staje się lśniąca i promienna. Dlatego też, tak istotnie jest nawadnianie skóry od wewnątrz poprzez picie odpowiedniej ilości płynów. Jak i jej nawilżanie z zewnątrz za pomocą odpowiednich kosmetyków. Połączenie tych dwóch elementów to klucz do zdrowej i pięknej skóry.  

Śluz ślimaka: do jakiej skóry
NASTĘPNY WPIS

Śluz ślimaka: do jakiej skóry

Śluz ślimaka - właściwości Śluz ślimaka to składnik uniwersalny, który sprawdzi się w przypadku każdego rodzaju cery. Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę i może być stosowany nawet u najmłodszych (przynosi doskonałe rezultaty w leczeniu trądziku niemowlęcego). Za jego skuteczność odpowiada niezwykle bogaty skład, w którym znajdziemy m.in. alantoinę, kolagen, elastynę, kwas glikolowy, antyoksydanty, proteiny, peptydy przeciwdrobnoustrojowe oraz witaminy A, D i E. Każdy z tych składników posiada unikalne właściwości pielęgnacyjne. Szukając kosmetyków ze śluzem ślimaka należy zwrócić uwagę na rzeczywistą zawartość tego składnika w danym produkcie. Im jest ona większa, tym lepsze rezultaty uda nam się uzyskać. Kto może stosować śluz ślimaka? Śluz ślimaka to składnik polecany dla każdego, niezależnie od wieku czy stanu cery. Doskonale sprawdzi się w pielęgnacji cery suchej, wrażliwej i dojrzałej, ponieważ zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia i opóźnia procesy starzenia się skóry. Działa również bardzo dobrze na cerę mieszaną i trądzikową, ponieważ pomaga w leczeniu stanów zapalnych i łagodzi podrażnienia. Jest również nieoceniony w walce z różnego rodzaju schorzeniami skórnymi t.j. łuszczyca, reakcje alergiczne czy AZS. Śluz ślimaka na zmarszczki Śluz ślimaka doskonale sprawdzi się w pielęgnacji cery dojrzałej z widocznymi oznakami starzenia, z racji tego, że stymuluje fibroblasty do syntezy włókien kolagenowych i elastycznych. Fibroblasty to komórki znajdujące się w skórze właściwej, które odpowiadają za produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego. A co za tym idzie sprawiają, że skóra jest gładka, jędrna i elastyczna. Regularne stosowanie kosmetyków ze śluzem ślimaka przyczynia się do poprawy jędrności i elastyczności skóry. Składnik ten pomaga również w utrzymaniu odpowiedniego poziomu gęstości skóry oraz niweluje skutki szkodliwego promieniowania UV. Co niezwykle ważne, działa nie tylko od zewnątrz, ale wnika także w głębokie warstwy skóry, dzięki czemu jego stosowanie przynosi jeszcze lepsze rezultaty. Śluz ślimaka na blizny Śluz ślimaka przyspiesza proces gojenia ran i regenerację skóry. Może być stosowany bezpośrednio na ranę, ponieważ ma znaczący udział w przemieszczaniu się fibroblastów do miejsca uszkodzenia skóry, co znacznie przyspiesza proces gojenia. Doskonale radzi sobie z różnego rodzaju otarciami, ranami pooparzeniowymi, czy tymi wywołanymi uszkodzeniami mechanicznymi. Śluz ślimaka działa wygładzająco, dzięki czemu widocznie spłyca blizny (m.in. potrądzikowe, pooparzeniowe). Przynosi również bardzo dobre rezultaty w zabiegach i pielęgnacji mającej na celu zniwelowanie rozstępów. Śluz ślimaka na trądzik Śluz ślimaka jest jednym z najskuteczniejszym składników, po jaki możemy sięgnąć w walce z trądzikiem pospolitym czy różowatym. Posiada silne właściwości antybakteryjne. Działa łagodząco na różnego rodzaju podrażnienia i stany zapalne, z którymi bardzo często borykają się osoby z cerą trądzikową. Dodatkowo spłyca blizny potrądzikowe i rozjaśnia przebarwienia. W przeciwieństwie do innych składników działa nie tylko bezpośrednio na zmiany trądzikowe, ale dodatkowo odpowiednio nawilża skórę, zapobiegając jej przesuszeniu. Niewiele jest takich składników w kosmetyce jak śluz ślimaka, który pomaga w leczeniu i pielęgnacji niezliczonych problemów skórnych. Warto sięgnąć po ten zawierający cenne właściwości składnik -  dzięki któremu nasza skóra zyska młody, zdrowy i promienny wygląd.